TURVALLISET ALLERGIATUNNUS-TUOTTEET HERKILLE JA ASTMAATIKOILLE

Allergiatunnus® on puolueettomasti tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille myönnetty luotettavuuden osoitus. Tarkat Allergiatunnus®-vaatimukset täyttävä tuote Allergiatunnus® soveltuu myös herkälle iholle tai hengitystieoireista muun muassa astmasta kärsivälle. Familon tekee jatkuvaa yhteistyötä Allergia- ja Astmaliiton kanssa, jotta voimme tarjota myös herkimmille laajan valikoiman turvallisia tuotteita.

Vietämme jopa kolmanneksen elämästämme nukkuen, siksi hyvään uneen kannattaa panostaa. Familon-tuotteita on kehitetty yhteistyössä Allergia- ja Astmaliiton kanssa jo vuodesta 1996. Yhteistyöllä on saavutettu Allergiatunnus®, joka takaa sopivuuden myös kaikkein herkimmille. Allergiatunnuksen saaneet tuotteet eivät ärsytä, herkistä ihoa tai aiheuta hengitystieoireita. Tuotteet ovat hajusteettomia ja soveltuvat jokapäiväiseen käyttöön.

Familon-tuotteet ovat turvallisia ja huolellisesti testattuja, ne valmistetaan aina parhaista materiaaleista. Familon tekee jatkuvaa tutkimusta ja tuotekehitystä, jotta myös herkimmät voivat nukkua paremmin.

VAIHTOVÄLIN TÄRKEYDESTÄ

Laadukkaan patjamateriaalin hengittävyys ehkäisee hilseilyn ja hikoilun aiheuttaman lian, bakteerien ja kosteuden imeytymistä patjaan. Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, ettei sänky ole kuitenkaan uudenveroinen lopun ikää, ja patja olisi hygieniasyistä hyvä uusia noin 10 vuoden välein. Kroonisesti tukkoinen ja aamulla vuotava nenä ovat oireilua, jotka voivat kieliä huonosta vuodehygieniasta.

Vuodevaatteiden huoltotarpeeseen taas vaikuttaa hikoilun määrä ja esimerkiksi se käykö suihkussa illalla. Hien ja hilseen lisäksi myös ihovoiteet ja hiusten muotoilutuotteet ”jättävät jälkensä” vuodevaatteisiin. Jos yöllä on herännyt yskimään vuoteessa olevien epäpuhtauksien vuoksi, uni ei ole ollut levoksi. (Allergia- ja astmaliitto 2016).

Allergikon muistilista makuuhuoneeseen

Allergisen on hyvä kiinnittää erityishuomiota kodin siisteystasoon: mitä pölyisempi huone, sitä pahemmat allergiaoireet. Petivaatteiden ja lakanoiden kuiduista irtoaa runsaasti pölyä, jonka vuoksi makuuhuone on kodin pölyisimpiä huoneita.

Kiinnitä makuuhuoneesi sisustuksessa materiaalivalintojen lisäksi siivottavuuteen. Kun tavaraa on vähemmän, käy siivoaminen nopeammin, eikä pölyä pääse kertymään pinnoille.

Siivoa makuuhuone lakanoiden vaihdon ja vuodevaatteiden tuuletuksen yhteydessä. Vuodevaatteiden käsittely ja huonekalujen siirtäminen nostaa huoneilmaan pölyä. Muista myös tuulettaa tai pestä verhot – etenkin kangasverhot keräävät itseensä runsaasti pölyä.

 

Vinkkejä vuoteen ja petivaatteiden valintaan

Kiinnitä jo ostohetkellä huomiota vuoteen ja petivaatteiden allergiaystävällisyyteen. Kankaan pölyävyys riippuu kuidusta. Allergikolle sopivia materiaalivalintoja makuuhuoneessa ovat sileä satiini ja puuvilla. Useimmat vuodevaatteet kestävät vähintään 60 asteen pesulämpötilaa ja rumpukuivausta, mutta se on aina hyvä varmistaa. Tarkista etenkin satiinilakanoiden merkinnät, sillä ne eivät aina kestä rumpukuivausta.

Sijauspatjaa valitessa on tärkeä tarkistaa, että päällinen on pestävä. Herkkää nukkujaa ilahduttaa ainutlaatuisen hengittävä ja ilmava Familon Ergo Breathair -sijauspatja, joka on kokonaan vesipestävä. Muista myös hengittävä ja kosteudenpitävä Uni-sijauspatjansuojus, joka lisää vuoteen hygieenisyyttä, kestää hyvin toistuvia pesuja 60°C ja kuivuu nopeasti uutta käyttöä varten. Pienokaisille parhaan nukkumismukavuuden tarjoavat turvalliset lasten ja vauvojen Hiphop-patjat, -tyynyt, -peitot ja -lakanat.

Valinnoissa auttaa myös tuotteen Allergiatunnus®.

Vinkkejä lakanapyykille

Kiinnitä huomiota käyttämääsi pesuaineeseen. Hajustetut pesuaineet kutittavat herkästi ja ärsyttävät ihoa. Kuivausrummulla saat hyvin lakanoista pölyt pois. Jos olet siitepölylle herkkä, älä kuivaa lakanoita siitepölyaikaan ulkona. Vuodevaatteiden silittäminen ja mankelointi vähentävät pölyn tarttumista tekstiilin pintaan.

Vinkit tuotteiden hoitoon antoi Uudenmaan Martat ry:n kotitalousasiantuntija Marjo Ranta.

Viskoelastiset patjat ja kemikaaliyliherkkyys

Allergia- ja Astmaliitto ei suosittele viskoelastisia eli älyvaahto-patjoja ensisijaisesti ympäristöherkille (monikemikaaliyliherkkä, tuoksuyliherkkä, homealtistunut) ihmisille. Ohjeistus liittyy uuden viskoelastisen materiaalin muita voimakkaampaan ominaistuoksuun. On havaittu, että toistaiseksi tuntemattomasta syystä viskoelastinen materiaali saattaa ajoittain "tuoksua uudelle" määrittelemättömän ajan. Aika voi olla muutaman päivän tai jopa viikkoja. Uutuuden haju voi olla voimakkaimmillaan juuri ensimmäisinä päivinä, kun tuotteen avaa kuljetuksen aikana käytetystä likaantumista estävästä muovisuojakääreestä.

Viskoelastinen materiaali soveltuu allergisille materiaalien näkökulmasta, mutta erityisesti ympäristöherkkä voi aistia tuotteessa muita voimakkaammin "uutuudenhajua". Tuotteen materiaaleissa ei käytetä hajustekemikaaleja. Ympäristöherkän ihmisen kannattaa tutustua tuotevalikoimiin laajasti, vaikka älyvaahtomateriaali on tällä hetkellä hyvin suosittu materiaali esimerkiksi sijauspatjoissa.

Allergiatunnus® on puolueettomasti tutkituille ja turvallisiksi todetuille tuotteille myönnetty luotettavuuden osoitus.