Ensi- ja Turvakoti Ry Kodinomaista laitosasumista

Syksyllä 2019 Jyväskylässä avattu uusi toimitalo on Keski-Suomen Ensi- ja turvakoti -lastensuojelujärjestön pitkäaikainen unelma, ja projekti, josta ehdittiin haaveilla 10 vuotta. Uusi rakennus on yhdistyksen uusi komea koti, joka kattaa kaikki Jyväskylän aluetoiminnot saman katon alle: kaksikerroksisen talon yläkerrassa toimivat rinnakkain ensikoti ja turvakoti. Molemmissa laitoksissa on seitsemän perhepaikkaa, siis paljon elämää yksien seinien sisään. Alakerrassa toimivat yhdistyksen lukuisat avopalvelut ja hallinto.

Katso myös muut referenssit

Ensi- ja turvakodin asukkaat saattavat viipyä talossa yhdestä yöstä jopa vuoteen, joten talon on muunnuttava helposti erilaisiin tarpeisiin sekä nopeasti muuttuviin tilanteisiin. Muunneltavat kalusteet täytyy olla liikuteltavissa asukkaiden vaihdellessa lapsiperheistä yksinasuviin. Laitoksen suunnittelussa huomioitiin korkea laatu, viihtyvyys ja helppo puhdistettavuus. Lisäksi hankintojen on palveltava pitkäikäisesti ja kestettävä kovaa kulutusta. Suomalainen design oli tärkeä arvo alusta lähtien, ja se myös näkyy talon sisustuksessa. Ensisijainen tarkoitus on kuitenkin olla koti siellä kulloinkin oleville asukkaille.

Ensi- ja turvakoti on toteutettu terve talo -hankkeena, missä sitoudutaan noudattamaan puhdas tila -kriteerejä: tilassa, missä kaikki on uutta materiaalivalinnoilla ja perusteellisella tuuletuksella taataan puhdas sisäilma. Huoneet ja kalusteet saivat tuulettua rauhassa jopa kuukauden ennen asukkaiden sisään muuttoa. Tehokkaalla ilmastoinnilla varmistettiin, että uusista pinnoista ja tekstiileistä haihtui pienhiukkaset ja ”uuden tuoksu” mahdollisimman hyvin pois.

Toiminnanjohtaja Susanna Huovinen kertoo: Asukkailla on syystä tai toisesta hankala elämäntilanne, joten Ensi- ja turvakodin hankinnoilla on pyritty vaikuttamaan siihen, että talossa olisi mahdollisimman hyvä olla. Koko talo on sisustettu yhdenmukaiseksi kokonaisuudeksi, missä vallitsee yhdenmukainen murrettujen värien sävymaailma ja rauhallinen tunnelma. Toimitilan kaikki vuoteet ja vuodevaatteet ovat Familonilta.

Kuvat: Petteri Kivimäki