Virpi Mikkosen maidoton jogurttiohje

Reseptitaiteilija Virpi Mikkonen taikoo kvinoasta maidottoman jogurttiohjeen. Kokeile ja rakastu! Tuotos nautitaan – tietenkin – sängyssä.

Rakastan kotitekoisia jogurtteja. Rakastan etenkin niiden tekemistä. Koko prosessi on kuin jotain taianomaista alkemiaa, jossa vain mielikuvitus on rajana – Mistä aineksista jogurtin lähtee hapattamaan, mitä lisämakuja siihen sovittaa, kuinka vahvan jogurtista haluaa ja niin edelleen.

Mut löytää sängystä lusikoimasta kvinoajogurttia, meidän uusien muhkeiden Feel-peittojen ja -tyynyjen ja ylellisten perkaalipussilakanoiden huomasta, jotka sain Familonilta ja joiden takia kotitoimistoni – ja studioni – ja ruokailupaikkani – on sijainnut melko monena aamupäivänä sängyssä. Jotain hyvää siinäkin, että edellisen kämpän sisäilmaongelmien takia piti laittaa kaikki petivaatteet uusiksi. Nyt on nimittäin niin raikkaat energiat petipuolella, että ihan jännittää mitä innovaatiota ensi kerralla päähän putkahtaa.

MUSTIKKA-KVINOA-JOGURTTI

4 dl kvinoaa (kypsennettyä)

4 dl kauramaitoa (tai esim. mantelimaitoa)

½ – 1 dl mustikoita (tuoreita tai pakastettuja ja sulatettuja)

1-2 rkl kotimaista luomuhunajaa (tai kookossiirappia)

2 maitohappobakteerikapselia

½ tl aitovaniljajauhetta

Kypsennä kvinoa pakkauksen ohjeiden mukaan. Annostele kypsä kvinoa tehosekoittimeen ja lisää kauramaito ja hunaja. Sekoita mahdollisimman sileäksi seokseksi. Tarkista maku ja lisää halutessasi mustikkaa tai makeutusta. Avaa maitohappokapselit ja kaada sisällä oleva jauhe seokseen. Sekoita. Kaada seos steriiliin lasipurkkiin. Voit steriloida purkin keittämällä sitä kiehuvassa vedessä isossa kattilassa muutaman minuutin ajan tai pesemällä sen astianpesukoneessa. Muista kuivata purkki huolellisesti, jotta sisään ei jää vettä. Sulje purkki korkilla tai harsokankaalla ja kumilenksulla. Laita uunin valo päälle, mutta älä lämmitä uunia. Valon tulisi pitää uuni juuri sopivan lämpöisenä jogurtille. Laita purkki uuniin ja anna jogurtin tekeytyä rauhassa 8 – 12 tuntia. Tämän jälkeen ota purkki uunista ja sekoita jogurtin sekaan vanilja. Laita jogurtti jäähtymään jääkaappiin. Käytä viikon sisällä.

Vinkki! Mikäli kärsivällisyys ei riitä hapatukseen, voit yhtä hyvin nauttia tämän tuotoksen suoraan blenderistä, jolloin se toimii mainiosti vispipuuron kaltaisena herkkuna

Valkoinen jogurtti kuvissa on kotitekoista Mantelijogurttia. Katso ohje täältä.

Alkuperäinen juttu Vanelja-blogissa.

Julkaistu 17.2.2017