Tyynyn ja peiton pesu

Keräsimme lokakuussa 2019 Facebook- ja Instagram-seuraajiltamme heitä askarruttavia huoltoaiheisia kysymyksiä. Useimpia mietitytti tyynynpesu, mikä koettiin haastavaksi ja jopa turhauttavaksi puuhaksi. Laadimme peiton- ja tyynynpesuun ohjeistukset, joilla onnistut! Kun rakastat unituotteitasi, ne rakastavat sinua takaisin.

TYYNYN JA PEITON PESU

Käy läpi seuraavat kohdat, ennen kuin painat pesukoneen käynnistä-nappia.

  • Pese ajoissa.

Paras neuvo on olla päästämättä tyynyjä ja peitteitä liian likaiseksi. Lika kirjaimellisesti syö kuitua, vaikkei sitä heti silmämääräisesti pysty havaitsemaan. Aika ja lika ovat tuhoisa yhdistelmä kaikille kuiduille ja tekstiilille.

  • Tarkista aina ennen pesua, että tyyny tai peite on ehjä.

Muuten vastassasi saattaa olla pieni valkoinen katastrofi.

tyynyn-ja-peiton-pesusuositus

 

  • Arvioi, riittääkö kotikoneesi koko.

Pesukoneeseen jätetään aina 1/3 tyhjää tilaa. Liian täydessä pesukoneessa pyykki ei huuhtoudu kunnolla pesuaineesta ja liasta puhtaaksi. Pesulapalveluja käyttäessä vastuu hyvästä pesutuloksesta siirretään ammattilaiselle, lue kirjoitus aiheesta.

Tyyny-ja-peitto-vaihtovälisuositus

  • Käytä nestemäistä pesuainetta 1/3 annostuksella.

Pulveri jättää helposti jäämiä koneeseen tai pyykkiin, ja saattaa tehdä pyykistä karkean tuntuisen. Huuhteluaine on turha – saavutat pehmeän pesutuloksen lataamalla väljästi pesukoneen ja käyttämällä nestemäistä pyykinpesuainetta. Huom: Untuvatuotteille untuvapesuainetta tai villapesuainetta! 

Liika pesuaine kuormittaa ympäristöä.

  • Pese 60 asteessa ja linkoa kevyesti.

Kaikki Familonin tyynyt ja peitot ovat pestävissä 60 asteessa, jolloin ne puhdistuvat kunnolla niihin imeytyneestä hiestä, rasvasta, talista ja kemikaaleista. Noudata aina suositeltua pesulämpötilaa. Liian korkeassa lämpötilassa tekstiili voi kutistua.

Tyynyn ja peiton kohdalla on turvallisinta valita pesuohjelman matala linkous. Painava tuote, kuten raskas peite, voi vaatia hieman voimakkaamman linkouksen, jotta sen saa kuivumaan.

Olemme tehneet yhteistyötä Allergia-, Iho ja Astmaliiton kanssa aina 90-luvulta saakka ja lähes kaikilla Familon-tuotteilla on AllergiatunnusR. Onnea – Allergia-, Iho- ja Astmaliitto viettää tänä vuonna 50-vuotissyntymäpäiviä!

 

Tyyny-ja-peitto-hiki-ja-lika

 

TYYNYN JA PEITTEEN KUIVAUS

Kuivausrumpu on hyvä apu kuivausvaiheessa. Myöskään kuivausrumpua ei saisi pakata liian täyteen, ja lopputulos on sen kuivempi, mitä tyhjempi kone on. Voit ottaa peiton / tyynyn kuivausrummusta noin 15 minuutin välein ja ravistella sitä.

Kuivausrumpu-merkinnät: 1 piste tarkoittaa 60 asteen kuivauslämpötilaa, 2 pistettä 80 astetta. Lämpö vedessä ja ilmassa käyttäytyvät eri tavoin, siksi kuivauslämpötila voi olla pesulämpötilaa korkeampi. Luonnonkuidut kestävät monesti korkeampaa kuivauslämpötilaa.

Lisäksi on oleellista, miten kosteana pestyä tuotetta lähdetään jatkotyöstämään. Tekstiili kutistuu vasta kuumetessaan. Liian kuivana rumpukuivattu tai mankeloitu saa ryppyisen lopputuloksen.

Ulkoilmassa pyykki kuivaa ihanan raikkaaksi, mutta suora auringonvalo haurastuttaa tuotteen pintamateriaalia.

UNTUVAN PESU

Kun untuvatyyny painuu painavaksi ja litteäksi, olisi se kannattanut pestä jo eilen. Kuten tavallisten kuitutyynyjen ja -peittojen pesussa, untuvapesussa käytetään pesuainetta maltillisella 1/3 annostelulla. Luonnonkuitujen pesussa on kuitenkin omat periaatteensa. 

Käytä villapesuainetta tai untuvalle tarkoitettua untuvapesuainetta – ne säästävät untuvan ja höyhenen luonnollisen rasvan, joka antaa tuotteille ominaiset lämpöä ja kosteutta eristävät ominaisuutensa.

Untuva tykkää pidemmästä linkouksesta ja rumpukuivauksesta, ja ilman rumpukuivaajaa kannattaa varata jopa päiviä untuvan kuivumiseen. Untuvatuotteissakin on eroja, ja höyheniä suhteessa enemmän sisältävät untuvatuote kestää kovempaa rummutusta, kuin täytteeltään untuvaisempi tuote. Keskeytä välillä ohjelma, pöyhi tyynyä tai peittoa ja jatka rummuttamista. Tämä ehkäisee höyhenten ja untuvien paakkuuntumista yhteen.

Unohda tennispallokikka pesukoneessa tai rumpukuivaajassa! Pallo vain tekee tuhojaan koneelle. Ilmavuus ja muhkeus saavutetaan ilman pesukonetta tai rumpukuivainta rikkovaa palloa. Tärkeää on jatkaa, kunnes peite on täysin kuiva.

 

Tutustu uutuuteen:

Breathair-tyyny ei pesupäivää pelkää! Tyyny on täytemateriaalinsa ansiosta maailman helpoin pestävä: täyte pestään vesitasossa ja se kuivaa nopeasti. Tyynynpäällinen pestään normaaliin tapaan 60 asteen konepesussa.

Feel Aerelle -tyyny on toinen pesupäivän sankari: se palautuu pesun jälkeen muotoonsa kuin uusi.  Tutkitusti vielä neljännenkin pesun jälkeen uudenveroinen Feel Aerelle on miellyttävän pehmeä ja kimmoisa unikaveri.

 

Pureudumme lokakuussa unituotteiden huoltoon. Seuraavassa kirjoituksessa aiheena unituotteiden huoltoon liittyvät usein kysytyt kysymykset.

Julkaistu 16.10.2019