Tuoksuton on herkän paras tuoksu

Tuoksuja pullollaan olevassa maailmassa tyyny ei kaipaa lisätuoksua.

Suomalaisista noin joka kymmenes on vahvasti tuoksuherkkä ja kaksi miljoonaa saa lieviä oireita tuoksuista. Puoli miljoonaa suomalaisista vaatii siis hyvin voidakseen tuoksuttoman tilan ja karttaa herkkyytensä vuoksi julkisia paikkoja ja liikennevälineitä tuoksuille altistumisen pelossa.

Allergia-, iho- ja astmaliiton Niki Alanko avaa ilmiöitä suomalaisten arkea häiritsevien tuoksujen takana tekstiiliteollisuuden näkökulmasta:

"Tekstiilikemikaaleista on puhuttu kauan. Esimerkiksi voimakas tuoksu tuotteessa johtuu usein kemikaaleista. Tekstiilikemikaalit aiheuttavat kiusallisia reaktioita: kutinaa, ihon punoitusta, paukamia tai pahimmillaan jopa ihon palamisoireita muistuttavia läiskiä iholla.

Tekstiiliteollisuudessa törmää trendiin, missä tuoksu lisätään jo tekstiiliin. Laventelilta tuoksuva tyyny voi kiehtoa kuluttajaa, mutta unenlaatu on parempi ilman ekstratuoksuja. Allergiatunnustetuille tuotteille ei koskaan saa olla lisätty minkäänlaista tuoksuominaisuutta.

Kulutustottumukset ovat muuttuneet nopeakiertoisemmaksi, mikä osaltaan lisää halpatuotantotavaran suosimista. Tuontitavarassa ilmenee yleisesti enemmän hajustettuja ja muita herkistäviä aineita. Jos tuote ei ole hajustettu, mutta siitä lähtee voimakas haju, voi se johtua joskus myös formaldehydistä. Esiin nousseet reaktiot tuovat ongelmia päivän valoon ja kasvattavat siten kuluttajan tietoutta. Uteliaisuus on kuitenkin vasta herännyt."

Kutittaa, punoittaa, polttelee – tiedostaako kuluttaja reaktion aiheuttajan?
"Kyllä ja ei. Kaikki eivät ole yhtä hyviä tulkitsemaan, mistä erilaiset ihoreaktiot aiheutuvat. Suomalaisen kuluttajan luotto viranomaisten valvontaan ja EU-standardeihin on suuri, jolloin herkkyysreaktioiden ilmetessä ei osata suunnata huomiota tekstiileihin."

Kuluttajan olisi siis hyvä olla valveutunut. Tuotteiden sisältämiä materiaaleja, kemikaaleja, päästötietoja tai teknisiä tietoja ei ole kovin helposti saatavilla. Allergiatunnus® auttaa tekemään ostopäätöksiä tuotevalintojen edessä.

Ihmiset haluavat tuoksua hyvältä. Onko olemassa herkille suositeltavia tuoksuja?
"Tuoksuherkkyyden syntymekanismia ei tunneta, eikä tiedetä, johtuuko herkkyys pitkäaikaisesta vai kertaluontoisesta altistuksesta. Tuoksuherkälle ei voi erikseen suositella sopivia tuotteita, sillä mikä tahansa tuoksu voi laukausta oireen. Tuoksuista ei kuitenkaan saa vieraantua, ne synnyttävät monia positiivisia vaikutuksia muistikanaviin. Allergia-, iho- ja astmaliitto muistuttaa, että omaa tuoksukuormaa on hyvä pohtia. Mistä voisit luopua, mitä voisit käyttää hajusteettomana – ehkä ainakin pyykinpesuaineita, joilla peset tyynyt ja peitteet."

Familonin tuotteista valtaosalla on Allergiatunnus®, mutta mitä se tarkalleen ottaen tarkoittaa?


Allergia-, iho- ja astmaliiton myöntämä Allergiatunnus® myönnetään tuotteille, joiden materiaalit ja käytetyt aineet eivät yleisesti ärsytä tai herkistä ihoa, aiheuta tuoksuherkkyysoireita tai muita allergia- tai astmareaktioita.

Allergiatunnustetut tuotteet eivät sisällä:

  • hajusteita
  • tuoksuja,
  • eteerisiä öljyjä eikä
  • yleisesti herkistäviä tai ärsyttäviä aineita tai niiden pitoisuuksia, joita ovat esimerkiksi:
  • pintakäsittelyaineet
  • raskasmetallivärit
  • formaldehydi
  • ja paljon puhutut homeenestoaineet.

Vuodetekstiileiltä Allergiatunnus® edellyttää lisäksi pesua 60 asteessa. Alempi pesulämpötila ei poista tuotteesta rasvaa ja likaa. Familonin tuotteet on suunniteltu kestämään pesua riittävän korkeassa lämpötilassa.

Familon tekee jatkuvaa yhteistyötä Allergia-, iho- ja astmaliiton kanssa, jotta myös herkille henkilöille voidaan tarjota laaja valikoima turvallisia tuotteita. Allergiatunnustetut tuotteet ovat parempi valinta myös muille kuin yksin tuoksuista herkistyneille. Esimerkiksi pölyallergikoille perkaalilakanat ovat ihanteelliset niiden tiiviin, pölyä keräämättömän rakenteen vuoksi. Erilaiset suojat, kuten sijauspatjansuojus ja tyynynsuojus tekevät hygieniasta huolehtimisesta helpompaa. Muista myös perheen pienimpiä vauvan ja  lasten sijauspatjansuojuksella!

Perkaali_lakanat_petaus

Julkaistu 1.11.2018