Tiesitkö? Uudet EU-turvallisuusstandardit lasten tuotteissa

Lasten nukkumaympäristön tuotteille on suunniteltu vuodesta 2010 lähtien yhteisiä EU-tason turvallisuusstandardeja. Standardit on hyväksytty ja ne astuvat voimaan 2020 helmikuussa.

Uudet turvallisuusvaatimukset pyrkivät ennaltaehkäisemään vauvojen ja pienten lasten kuristumis- ja tukehtumisriskiä, putoamis- ja kiinnijäämisriskiä sekä mahdollista hypertermiaa, eli vauvan kehon ylikuumenemista. Tuotteet, joita standardit koskettavat, ovat pinnasänkyjen reunapehmusteet, lasten ja vauvan patjat, vauvojen riippusängyt, unipussit ja peitot. Standardin mukaisten tuotteiden tuloa markkinoille seuraavat esimerkiksi tuoteturvallisuusviranomaiset, Suomessa Tukes.

Familonin lasten ja vauvan patjoille sekä vauvan peitteille kattavat kuluttajamerkinnät

Familonin valmistamien tuotteiden kohdalla standardi koskettaa vauvan peitteitä sekä lasten ja vauvan patjoja. Familon on aina suunnitellut vauvan ja lasten tuotteet tukemaan turvallista ja hyvää unta. Tuotteiden haitta-aineettomuus on huomioitu, ja sen osoituksena lähes kaikille vauvan ja lasten tuotteille on myönnetty Allergiatunnus.

Standardin myötä Familon-tuotteista tulee entistä turvallisempia ja kuluttajaa opastetaan enemmän tuotteen käytössä. Sekä vauvan peitteet (Hiphop Organic -vauvanpeite) että pienten patjat (Hiphop - vauvan patja, Hiphop - lasten patja, Karhunen - vauvan patja, Karhunen - lasten patja) tulevat läpikäymään turvallisuustestit. Patjojen päälliskangas tutkitaan liestymisen ja saumojen sekä vetoketjun kestävyyden osalta. Peitteen vaatimalla lämpöarvon testauksella varmistetaan, ettei peite ole liian kuuma, vaan tietyn testattavissa olevan raja-arvon alittava.

Eu-standardi lasten nukkumaympäristön tuotteille
Kuluttajaa täytyy jatkossa informoida mm. vauvapeiton lämpöarvosta.

Uusi standardi ohjaa kyseisten Familon-tuotteiden kohdalla aiempaa kattavampiin käyttösuosituksiin, varoituksiin ja muihin lisäyksiin tuotemerkinnöissä. Jatkossa esimerkiksi vauvan peiton kemiallinen pesu on kielletty mahdollisten kemiallisten jäämien takia. Rikastetut tuoteohjeistukset sisältävät myös asusuositukset peitteen kanssa käytettäväksi. Lisäykset tulevat näkymään tuote-etiketeissä, tuotepakkauksissa, tuoteohjeissa ja kaikissa tuotetiedoissa.

Standardi yhtenäistää käytännöiltään toisistaan poikkeavien EU-maiden suuntalinjoja. Suurimmat vaikutukset asetuksella on Keski-Euroopassa, missä on ollut esimerkiksi tapana käyttää lasten unituotteena koristeellisia päiväpeittoja. Jatkossa peittoihin ei saa laittaa naruja, nyörejä tai taskuja. Reunapehmusteiden mahdollisille nauhoille ja nyöreille on asetettu mm. pituusvaatimuksia ja unipussin mitoituksessa on jatkossa huomioitava mm. kaula-aukon koko suhteessa vauvan pituuteen. Standardin vastaisia naruja ja nyörejä tai tikkaustyyppejä ei ole Familon-tuotteissa ennestäänkään. 

Julkaistu 14.2.2019