Pesulapesu on arjen luksusta ja ekologinen tapa

Vastapestyt pesulassa mankeloidut lakanat ovat arjen ylellisyyttä, mutta vuodevaatteiden pesettäminen ammattilaisella on myös monin järkisyin perusteltavissa. Haastattelimme SOL Pesuloiden laatu- ja kehitysvastaava Kati Talikkaa.

Kotikone vs pesulakone

SOL Pesuloiden pyykinpesukoneilla on kaksi suurta etua verrattuna kotikoneeseen: koneäly ja koko. Koneäly on pyykinpesussakin ihmistä älykkäämpi, eikä kotipesu vielä pysty kilpailemaan tietokoneohjelmoitujen pesulakoneiden kanssa. SOL-ketjun pesuloissa on käytössä uusimmat koneet ja tekniikat, jotka punnitsevat ja arvioivat pyykin, ja säännöstelevät pesuaineen automaattisesti pyykin määrän ja tekstiililaadun mukaan. Virheannosteluilta vältytään, eikä pyykkiin jää jäämiä. Kotikoneella tulee helposti annosteltua pesuainetta liikaa, mikä ei ole ekologista tai tee hyvää pesujäljelle. Toisaalta, jos pesuainetta on liian vähän, pyykki ei tule puhtaaksi.

Vaikka annostelu ja ohjelmat menisivät nappiin, kotikoneen pienempi koko tulee nopeasti vastaan, kun pestään isompia pyykkimääriä, kuten isoa peitettä. Pesukoneeseen tulisi aina jättää tyhjää tilaa kolmasosa. 1/3 nyrkkisääntö pätee kaikkeen pyykkiin. Pyykillä on oltava tilaa liikkua koneessa, muuten pyykki ei huuhtoudu liasta ja pesuaineesta puhtaaksi. SOLilla suurimmat vesipesukoneet ovat myymälöissä 20-kiloisia, Aurinkopesulassa vieläkin isompia.

Kolmas pesuloiden valttikortti on tekstiilin mankelointi ja loppukäsittely. Sileäksi käsitelty tekstiili säilyy puhtaana pidempään, ja esimerkiksi lakanoiden pesuväliä voi siten muutamilla päivillä pidentää. SOLilla käytetyt viimeistelyaineet lisäävät tekstiilien sileyttä ja ryhtiä tehden ne antistaattiseksi ja tekstiilipölyä sekä likaa hylkiväksi. Pölyallergikot hyötyvät jo tavallisestakin mankeloinnista, mikä vähentää tekstiilin pöllyämistä.

Ekologinen_pesulapesu_peiton_pesu_tyynyn_pesu
Mökkikauden alku vilkastuttaa pesulaliikennettä.

 

Luovuta pesuasiantuntijuus ammattilaiselle?

Tyyny on hyvä esimerkki tuotteesta, jonka pesuohjeet vaihtelevat tyynyittäin. Tyynyn täyte määrittää, minkälainen pesuohjelma sille soveltuu. Esimerkiksi untuva vaatii kunnon rumpukuivauksen. Untuvatyynyissäkin on eroja, ja höyheniä suhteessa enemmän sisältävät untuvatyynyt kestävät kovempaa rummutusta, kuin täytteeltään untuvaisemmat tyynyt. Karstatäytteisen tyynyn levymäinen täyte kiinnitetään pesun ajaksi päällikankaaseen neulan pistoin ja pallokuituista tyynyä on syytä pöyhiä kunnolla pesun jälkeen. Ja niin edelleen.

Vaikka omassa taloudessa käytettäisiin monenlaisia tyynyjä, kaikkeen tähän ei tarvitse perehtyä, jos pesu ei ole oma kiinnostuksenkohde tai erityisosaamista. Hyvässä pesulassa kaikki tuotteet pestään yksilöllisin pesuohjelmin, ja esimerkiksi tyynyt tarkistetaan ja paikataan reikien varalta. Reikä tyynyssä olisi kotipesussa pieni valkoinen katastrofi.

Valtaosa Familon-tuotteista kestää 60 asteen vesipesun, mikä riittää hygieniatuotteiden puhdistumiseen. Jos sattuu kuitenkin omistamaan 40 asteessa pestäviä nukkumistuotteita, SOL on sertifioinut 40 asteen pesuohjelman, jonka pesutulos vastaa pesua 60 asteessa. Kotikoneiden 40 asteen ohjelma ei puhdista puuvillaa tehokkaasti. Kaikki SOL Pesuloissa käytettävät pesuaineet ovat biohajoavia ja hajusteettomia.

 

Pro-pesulavinkit kotipesuun

Monella menee pesupäivänä sormi suuhun, eikä vastapestyn vuodevaatteen lopputulos aina miellytä. Muista ainakin nämä vinkit:

Pese ajoissa. Paras neuvo on olla päästämättä vaatteita ja kodintekstiilejä liian likaiseksi. Lika kirjaimellisesti syö kuitua, vaikkei sitä heti silmämääräisesti pysty havaitsemaan. Villa on lialle erityisen arka. Toinen luonnonmateriaali, silkki, sietää huonosti hikeä. Aika ja lika ovat yleisesti tuhoisa yhdistelmä kaikille tekstiilille.

Käytä nestemäistä pesuainetta. Nestemäisellä pesuaineella päästään luotettavimpaan pesutulokseen. Pulveri jättää helposti jäämiä koneeseen. Unohda huuhteluaine: pyykin pehmeys saavutetaan ilman ylimääräisiä aineita pesemällä pyykki nestemäisellä pesuaineella riittävän väljästi täytetyssä pesukoneessa. Huuhteluaine tuhoaa tekstiilissä käytetyn elastaanin, mikä on tänä päivänä yleinen eri tekstiilisekoitteissa.

Pese väljästi. Jätä pesukoneeseen 1/3 tyhjää tilaa. Pyykki huuhtoutuu kunnolla puhtaaksi ja sileäksi. Ryppyinen pyykki on todennäköisesti pesty liian täydessä koneessa tai jäänyt seisomaan koneeseen pesuohjelman päätyttyä.

Muista myös Vaihtovälisuositukset:

Vaihda TYYNY uuteen 2 vuodein välein.
Vaihda PEITTO uuteen 4 vuodein välein.

Maaliskuussa kaikki tyynyt, peitteet ja vuodelakanat  –20 %.

Löydä uusi hyvä tyyny. >

Löydä sinulle sopiva peitto. >

Haastattelun antoi 19 vuotta SOLilla palvellut Kati Talikka, joka on kerran pessyt lakanansa itse. SOL Pesulapalvelut on suomalainen perheyritys.

Julkaistu 21.3.2019