Rehome – väliaikaista asumista nopeasti ja edullisesti

Lahden ammattikorkeakoulun Rehome-projekti tarjoaa ratkaisuja väliaikaisasumiseen Habitaressa.

Designilla on merkittävä osa ihmisten arjessa – oli kyse sitten pitkäaikaisista tai nopeista kalusteratkaisuista.

Euroopan pakolaiskriisi vuonna 2015 toi Suomeenkin suuret pakolaismäärät. Avuntarve oli suuri, ja etenkin pakolaisten majoittaminen nousi nopeasti keskusteluiden keskiöön.

Miten nopeasti, kustannustehokkaasti ja helposti saadaan pystytettyä hätämajoitus ja kalusteet sitä tarvitseville ihmisille? Tätä aihetta tutkivat Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin 3. vuosikurssin opiskelijat kalustemuotoilun lehtori Vesa Damskin johdolla vuosien 2015–2016 vaihteessa.

Projektin lopputuloksena syntyi kymmenen koottavaa aaltopahvi- ja vanerikalustetta, jotka ovat esillä ensimmäistä kertaa Habitaressa 13.–17. syyskuuta. Projektin yhteistyökumppaneina ovat toimineet muun muassa Stora Enso, Isku ja Suomen Punaisen Ristin Hennalan vastaanottokeskus. Familon toimitti koottaviin sänkyihin tyynyt, peitteet sekä pussilakanat. 

Rehome -nimellä kulkevan hankkeen tavoitteena on tuottaa väliaikaiskalusteita nopeasti, edullisesti ja tehokkaasti. Projektin keskiöön nousi primääritarpeiden tyydyttäminen: nukkuminen, säilytys ja yksityisyys. Vaikka kalusteiden käyttötarkoitus lähti ensisijaisesti hätämajoituksesta, sopivat kalusteet myös esimerkiksi festivaalikäyttöön.

"Suunnitteluprosessimme esimerkkiskenaariona pidimme merkittävintä parhaillaan koko Eurooppaa koettelevaa yhteiskunnallista haastetta, pakolaisvirtaa Lähi-idästä ja Afrikasta sekä jatkuvasti kasvavaa, laajaa liikkuvuutta", opiskelijat Emma Sivusalo ja Anne Hirvonen kertovat ammattikorkeakoulun tiedotteessa.

Nuorten muotoilijoiden ideat toteutettiin automaatioteollisuuden keinoin. Suunnitteluprosessin tuloksena syntyi kymmenen erilaista aaltopahvi- ja vanerikalustetta.

Kalusteet voidaan toimittaa litteässä pakkauksessa ja niiden kokoaminen onnistuu ilman työkaluja. Suuri kiinnostus hankkeessa kohdistui aaltopahviin ja sen toimivuuteen, erityisesti raaka-aineen helpon työstön ja edullisuuden takia.

Stora Enson aaltopahvista toteutetut sängyt ja sermit voivat toimia normaaliolosuhteissa ja -kosteudessa jopa vuoden. Sängyn kappalehinnaksi on arvioitu noin 6–10 euroa ja automaatiolinjalla sitä voidaan tuottaa arviolta 3500 kappaletta tunnissa.

SPR:n Hennalan vastaanottoyksikkö on ollut mukana hankkeessa alusta alkaen. Opiskelijat kävivät useaan otteeseen vastaanottokeskuksessa tutustumassa oloihin ja testaamassa ideoitaan.

Rehome-projektiin voi tutustua Habitaressa osastolla 6c58.

Kuva: Rehome / Lahden AMK

Julkaistu 12.9.2017