Uniergonomialla säryt kuriin ja työntekijät kuntoon

Särkeekö? Entä jos pääsisit eroon jumeista vain nukkumalla ergonomisemmassa asennossa.

Näyttöpäätetyö, liika istuminen ja vähäinen liikunta. Työergonomiaa osoitetaan syyttävällä sormella, kun paikat kipeytyvät ja jumi haittaa verenkiertoa. Kehonhuolto, taukojumppa, hierojakäynti, fysioterapia – ja ikävä kyllä myös työergonomia – valuvat hukkaan, jos yöaika on keholle kuormittavaa. Päivällä kroppa kuormittuu, ja yön pitäisi olla tärkeää palautumisaikaa. Jos lihakset eivät pääse rentoutumaan, ja nukkumisasento yö kerrallaan rasittaa vain kehoa lisää, hyvä olo ja työhyvinvointi alkavat olla koetuksella. Haastattelimme työfysioterapeutti Jenni Ahopeltoa, joka uskoo ergonomisen nukkumisasennon korjaavan ison osan työperäisiksi luulluista kropan säryistä.

Mikä avuksi?

Mitä nukkumiseen tulee, monesti ajatellaan riittävän, että mennään sänkyyn aikaisin ja vietetään siellä riittävän pitkä aika. Palauttavan unen nyrkkisääntö on kuitenkin oikeanlainen nukkumisasento. Nukkuessa rangan pitäisi olla suora. Hyvä tyyny on tärkeässä osassa, mutta itselle paras tyynykään ei auta, jos nukkumisasento on vääränlainen. Harva on edes oman ergonomiansa asiantuntija, ja totutusta uniasennosta on vaikea opetella uuteen. Ihmiset ovat turhaan yksin kipujen ja rakenteellisten vikojensa kanssa. Ammattilaisen puoleen kannattaa rohkeasti kääntyä, sillä hyvä uni, jos joku, on asia, mihin panostaminen maksaa takaisin.

Uniergonomia-uniasento-selinmakuu

100 tyynyä testattu ja niska kipeytyy?
Koita valita juuri sinun hartiaprofiilille sopiva tyyny: mitä isompi hartialeveys, sen enemmän tyynyn on tarjottava korkeutta ja tukevuutta. Kokeile täytteen puolesta säädettävää tyynyä, joka antaa nukkujalle aina yksilöllisen tuen! Vinkki: Älä palaa heti vanhaan tyynyysi, totuttelu kestää aikaa.

Moni ei edes koe nukkuvansa huonosti, mutta yöllä ja aamulla vaivaava niskahartiaseudun epämiellyttävä tunne kielii yön huonosta ergonomiasta. Lihaskireys ja stressi kulkevat käsikädessä, ja vaikkapa hampaiden narskuttelu saattaa juontua huonosti nukutusta yöstä. Jos parempi nukkumisergonomia ei kokonaan korjaa särkyjä, olo isolla todennäköisyydellä kuitenkin kohenee. Kaikissa asennoissa on ”luvallista” nukkua, mutta jos joka aamu herää säryn seuralaisena, asentoa kannattaa koittaa muuttaa.

Voisitko kylkinukkua vielä paremmin?

Tyypillisesti ihmiset ajattelevat olevansa kylkinukkujia, vaikka todellisuudessa he lysähtävät epäergonomiseen vatsakylkiasentoon, missä kroppa on haitallisessa kierrossa. Kierron aiheuttama rintarangan jäykkyys ja lihaskireys heijastavat tuntemuksia alaselkään ja lannerankaan.

Tuettu kylkiasento aikaansaadaan pitkällä vartalotyynyllä, joka antaa miellyttävän tuen koko kropalle. Eron huomaa aamulla, jos sykkyräasennon sijaan herää ranka suorana, eivätkä jäsenet ole päässeet puutumaan.

Vatsamakuu käy niskalle

Mahallaan nukkuminen on pidemmän päälle niskalle käyvää puuhaa. Jos vatsa-asento aiheuttaa kiputiloja, voi olla syytä harkita tavasta pois totuttelua. Vatsa-asentoon hakeudutaan monesti, jos nukkujan vuode on liian kova. Pehmeämpi nukkumisalusta saattaa auttaa sopeutumista selkä- tai kylkiasentoon.

Selällään palautuu parhaiten

Hereillä olon kuormitus syntyy monella työssäkäyvällä istuessa, jolloin ollaan eteenpäin kumartuneena. Selällään nukkuminen tarjoaa päinvastaisen asennon, ja on siten ergonominen tapa palautua päivän rasituksista. Mikäli selällä oloa seuraa epämiellyttävä tunne lannerangassa, tyyny polvitaipeiden alla helpottaa asennossa oloa.

Miten Sinun organisaatiossasi voitaisiin edistää työhyvinvointia? Työyhteisön hyvinvointi alkaa tietenkin hyvästä unesta.


Kirjoitus on toinen osa Familonin neliosaista Työhyvinvoinnin juttusarjaa. Lue ensimmäinen juttu työelämän pehmeämmistä arvoista.

Tilaamalla Familonin uutiskirjeen ja pysyt ajan tasalla uutisistamme.

REKISTERÖIDY JA TILAA UUTISKIRJE >

 

Juttuun haastateltu työfysioterapeutti Jenni Ahopeltoa.

Julkaistu 5.12.2018