Nuku hyvin, voi paremmin – MIELI ry:n asiantuntija kertoo unen merkityksestä

Hyvä uni ja mieli kulkevat käsi kädessä. Kun mieli voi hyvin, uni on usein laadukkaampaa, ja toisaalta hyvä uni vahvistaa mielen hyvinvointia. Haastattelimme MIELI ry:n asiantuntijapsykologi Mari Huhtiniemeä, ja selvitimme kuinka suuren työn uni tekee mielenterveytemme hyväksi.  

Uni huoltaa aivoja ja mielialaa

Mari Huhtiniemi painottaa, kuinka tärkeää uni on etenkin aivoille. "Aivot tekevät ikäänkuin toisen työpäivän unen aikana – ne puhdistavat kuona-aineita, käsittelevät tunnekokemuksia ja tietoa sekä vahvistavat tärkeitä synapsiyhteyksiä. Tämä on merkittävää uuden oppimisen ja mielenterveyden ylläpitämisen kannalta."

Myös päivän aikana mielessä pyörinyt murhe voi tuntua hyvin nukun yön jälkeen helpommalta." Unen aikana aivot työstää tapahtunutta tunne- ja tietotasolla. Kun aivot prosessoi asiaa, tilanteeseen liittyvät epäolennaiset asiat saattavat karsiutua pois ja asia jäsentyä kohtuullisempaan muotoon. Tällöin seuraavana päivänä asia ei välttämättä tunnu niin isolta" Huhtiniemi kertoo.

Hyvän unen vaikutukset näkyvät arjessa monin tavoin. Laadukas ja riittävä uni parantaa mm. keskittymiskykyä, luovuutta ja ongelmanratkaisukykyä. Se auttaa myös tunnesäätelyssä ja stressinsietokyvyssä, jolloin arjen haasteet eivät tunnu yhtä ylivoimaisilta. Sen sijaan univaje voi vaikuttaa negatiivisesti niin mieleen kuin kehoon. Jo yksistä heikoista unista voi seurata esimerkiksi mielialan laskua ja ärtyneisyyttä. Pitkittyneet univaikeudet voivat altistaa jopa masennukselle ja ahdistukselle. 

Huhtiniemi kuitenkin muistuttaa, että vaikka yhdet yöunet jäisivät vähäisiksi, ei syytä paniikkiin ole. "Tilapäiset univaikeudet kuuluvat normaaliin elämään. Jos seuraavana päivänä on tärkeä tapahtuma, josta johtuen uni on heikkoa, oma mieli ja motivaatio buustavat sinua eteenpäin, vaikka univajetta olisikin. Tutkimuksissa on todettu että tällöin voi suoriutua hetkellisesti jopa paremmin kuin hyvin nukutun yön jälkeen."


Uni rakentuu päivän aikana

Huhtiniemi korostaa, että hyvä uni rakentuu koko päivän ajan ja etenkin säännöllinen unirytmi on yksi keskeisimmistä tekijöistä: "On tärkeää herätä joka aamu suunnilleen samaan aikaan, vaikka väsyttäisi. Näin unirytmi pysyy säännöllisenä, unipaine päivän aikana kasvaa ja uni tulee todennäköisesti helpommin illalla."

Liikunta ja päivän aikana kertyvä "positiivinen stressi" ovat myös avainasemassa unen kannalta. Aivot tarvitsevat aktiivisuutta, mutta toisaalta päivän aikana tulee myös huolehtia palautumisesta. "Kun aivot väistämättä kuormittuvat työskennellessään, niitä on hyvä lepuuttaa palauttavien taukojen avulla jo päivän aikana, eikä vasta illalla tai vapaapäivänä", Huhtiniemi painottaa. Monipuolinen ja säännöllinen ruokailu tukee myös hyvää unta, sillä tasainen energiataso päivän aikana auttaa kehoa ja mieltä rauhoittumaan illalla.


Rauhoittavat iltarutiinit voivat auttaa nukahtamaan

Myös iltarutiineilla on merkitystä. Huhtiniemi tosin painottaa että joskus illalla saattaa olla liian myöhäistä vaikuttaa uneen. Säännölliset, rauhoittavat iltatoimet voivat kuitenkin auttaa kehoa ja mieltä laskeutumaan univalmiuteen. Kirjan lukeminen, hengitysharjoitukset tai kevyet venyttelyt ovat hyviä esimerkkejä rauhoittavista iltarutiineista. Myös päivän haasteiden kirjaaminen ylös voi helpottaa. "Jos asiat pyörivät mielessä, ne kannattaa kirjoittaa ylös ennen nukkumaanmenoa. Tämä voi auttaa vapauttamaan mielen levolliseen uneen."

Hyvän unen merkitys mielenterveydelle


Nukkumisympäristö vaikuttaa unen laatuun – herkkäunisille pienetkin tekijät merkitsevät

Nukkumisympäristöllä on myös suuri merkitys unen kannalta. Huhtiniemi toteaa, että erityisesti herkkäunisille ihmisille makuuhuoneen materiaalit, valaistus, värit ja lämpötila voivat vaikuttaa merkittävästi unen laatuun. "Toisille makuuhuoneen tunnelma ei ole ratkaiseva tekijä, mutta herkkäunisten hermosto saattaa reagoida herkemmin aistiärsykkeisiin, kuten siihen, miltä peitto tuntuu tai millainen valaistus huoneessa on."


Vinkit rauhoittavaan makuuhuoneeseen:

1. Valitse unikaveriksi sinulle sopiva Familon-sänky, -peitto ja -tyyny.

2. Sisusta makuuhuone rauhoittavaksi ja omaa silmää miellyttäväksi.

3. Säädä lämpötila sopivaksi – jotkut nukkuvat paremmin viileässä, toiset suosivat enemmän lämpöä.

4. Valitse rauhoittavia sävyjä sisustukseen ja petaukseen. Tutustu Familonin rauhoittaviin tekstiileihin.

5. Jos nukut huonosti valoisassa, ota keväällä ja kesällä käyttöön Tencel-unimaski.

 

Armollisuus ja hyvä uni kulkevat samaa tietä

Vaikka hyvät unikäytännöt tukevat unta ja mielen hyvinvointia, unta ei voi suorittaa. On myös tärkeä pohtia mitkä asiat mahdollisesti häiritsevät unta ja miettiä keinoja, joilla niihin voi itse vaikuttaa. Huhtiniemi muistuttaa, että jokaisella on ajoittain univaikeuksia ja itsemyötätunto on tärkeä työkalu näissä tilanteissa. "Itselleen tulee olla lempeä ja tulisi muistaa, ettei ole hätää, vaikka unet jäisivät välillä vähäisiksi. Jos on tehnyt kaikkensa unen parantamiseksi, on tärkeää hyväksyä tilanteensa ja suhtautua uneensa myötätuntoisesti."

"Omaan palautumiseen tulee panostaa ja pohtia, mitkä asiat edistävät sitä. Mieleiset harrastukset, liikunta ja sosiaaliset suhteet voivat auttaa viemään ajatuksia pois murheista, mikä usein helpottaa unen tuloa illalla", Huhtiniemi toteaa lopuksi.

Mari Huhtiniemi on koulutukseltaan psykologian maisteri, joka toimii MIELI ry:llä asiantuntijapsykologina etenkin työelämän mielenterveyden parissa. Tämän lisäksi Huhtiniemi on pian valmistuva terveyspsykologian erikoispsykologi, sillä juuri uni ja terveys ovat hänelle läheisiä ja tärkeitä aiheita.

Hyvän unen merkitys mielenterveydelle

Familon on mukana vuoden 2025 Mielinauha-kampanjassa! Mielinauha on MIELI ry:n valtakunnallinen kampanja, jolla lisätään myönteistä puhetta mielenterveydestä ja kerätään varoja mielenterveystyölle ja kriisiauttamiselle Suomessa. Voit nyt ostaa Mielinauhoja kaikista Familon-myymälöistä ympäri Etelä-Suomea!

Löydä lähin Familon-myymäläsi

Julkaistu 27.2.2025