Palaudu kiireestä Eeva Kolun vinkein

Parasympaattinen hermosto vastaa kehon palautumisesta ja rauhoittumisesta. Sitä ei käynnistetä aivan nappia painamalla, mutta poimimme Eeva Kolun haastattelusta yksinkertaisia vinkkejä tämän hyvinvoinnin ja hyvän unen kannalta tärkeän hermoston aktivoimiseksi.

Eeva uskoo, että syksyisin kannattaa hyvällä omallatunnolla itsekin mennä "talviasetukseen" eli ei edes kannata yrittää olla yhtä tehokas kuin valoisaan aikaan, koska meitä ei ole luotu siihen. Pitkin päivää voi tehdä paljon, jotta iltaisin olisi helpompi käydä palauttavampaan ja syvempään lepoon. Itseasiassa jo heti aamusta.

Tee joku näistä joka päivä:

  • Tietoinen startti päivään. Päätä itse, minkälaisissa tunnelmissa päiväsi käynnistät. Tarttuako heti puhelimeen, vai mitä jos olisikin aamun ensimmäiset hetket laitteeton? Päivä ei mene säntäilyksi, kun se käynnistyy rauhallisin mielin ja kirkkain ajatuksin.
  • Mene metsään. Lukuisat tutkimukset todistavat luonnon laskevan stressihormoneita tehokkaasti.
  • Yin-joogaa. Rauhallinen yin-jooga on yllättävän tehokas ja maadoittava harjoitus.

 

Rauhallinen yin-jooga rauhoittaa parasympaattista hermostoa

  • Ota päiväunet. Voit torkahtaa hyvillä mielin iltapäivän vetämättöminä tunteina ja karistaa tokkuraisen olon lyhyillä power napeilla. Tutkimukset lupailevat terveyshyötyjä, eikä lepohetki ole pois yöunistasi.

Jos hermosto käy kierroksilla, edes uni ei ole välttämättä palauttavaa, vaikka nukkuisikin tuntimäärällisesti tarpeeksi. Hyvä uutinen on se, että palautumisesta ja rauhoittumisesta vastaavaa hermoston osaa voi tietoisesti vahvistaa ja aktivoida.

  • Puuroa iltapalaksi. Iltapuuro sisältää unettavia hiilihydraatteja, jotka mahassa on hyvä käydä lepoon.
  • Sulje makuuhuoneen ovi. Anna mielellesi konkreettinen viesti – nyt on aika jättää päivän tapahtumat ja rauhoittua nukkumaan. Makuuhuone on yhtä kuin mielentilasi, jota kannattaa suojella hälyltä ja kaikelta päivänpolttavalta, joka ei uniasi palvele.

 

Vinkit on poimittu Eeva Kolun haastattelussa Habitaressa 13.9.2019.

Kiinnostuitko? Eevan Uusi muusa -blogissa laajempi kirjoitus parasympaattisesta hermostosta.

Kurkkaa myös Eevan rauhoittavat ilta-asennot Familon-blogista.

Julkaistu 24.9.2019