Vegaaninen kantarellifocaccia

Herkullinen kantarellifocaccia syntyy nopeasti ja vaivattomasti, eikä taikinaa tarvitse edes vaivata.

Syksyn tullen mieli halajaa lämpimiä asioita: villasukkia, muhkeaan torkkupeittoon kietoutumista ja kuumaa juomaa. 

Syksyn satokauden ylelliset herkut, metsäsienet, sopivat monenlaisiin lämpimiin syysruokiin. Keltainen kantarelli on yksi arvostetuimmista ruokasienistä. Lehtipuumetsissä viihtyvä kantarelli on hyvä D-vitamiinin ja seleenin lähde: jo sadasta grammasta sieniä saa päivittäisen saantisuosituksen verran D-vitamiinia. Lisäksi kantarelli sisältää C-vitamiinia, A-vitamiinin esiastetta karoteenia sekä ravintokuituja.

Lämmin kantarellifocaccia maistuu sateisina päivinä niin aamiaiseksi kuin illalla elokuvasta tai hyvästä kirjasta nautiskellen. Focaccian voi valmistaa myös luontaisesti gluteenitonta jauhoseosta hyödyntäen. 

Pohjan ainekset:
  • 6–7 dl vehnäjauhoja 
  • 1 pkt kuivahiivaa
  • 1 tl suolaa
  • 3 dl kädenlämpöistä vettä
  • 2 tl oliiviöljyä
Täytteen ainekset:
  • noin litra kantarelleja
  • 1 sipuli
  • 2 valkosipulinkynttä
  • 2 tl balsamiviinietikkaa
  • ripaus suolaa
  • oliiviöljyä ja merisuolaa myllystä
Sekoita jauhot, kuivahiiva ja suola kulhossa. Lisää vesi ja pari teelusikallista oliiviöljyä. Lisää tarvittaessa vielä jauhoja ja sekoita taikinaa kunnes se alkaa irtoamaan sormista. Taikina saa jäädä löysäksi: jotta focacciasta tulisi kuohkea, ei taikinaa tarvitse vaivata. Kohota taikinaa lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
 
Pilko sienet, sipuli ja valkosipulinkynnet. Kuullota sipuleita hetki paistinpannulla öljyssä. Mausta balsamiviinietikalla ja lisää sienet pannulle. Mausta seos ripauksella suolaa. Paista, kunnes sienistä ei enää irtoa nestettä.
 
Levitä taikina öljytyin käsin uunipellille leivinpaperin päälle. Voitele taikinan pinta oliiviöljyllä ja levitä sieniseos pinnalle. Rouhi myllystä päälle merisuolaa ja valuta pinnalle vielä hieman oliiviöljyä.
 
Paista 200 asteessa noin 25 minuuttia. Parhaimmillaan focaccia on tuoreena ja vielä vähän lämpimänä.
 

Lähde: Vegaaniliitto ry

Julkaistu 14.9.2017