Tuuleta, vaihda, pese – Näin pidät huolta lakanoistasi!

Jokapäiväiset rutiinit vaikuttavat lakanoiden raikkauteen. Tiedätkö, miksi lakanat kannattaisi puistella ennen pyykkiinmenoa? Tai miksi allergikko hyötyy lakanoiden mankeloinnista?

Familonin vinkit lakanoiden hoitoon:

Vaihda aluslakana ja tyynyliina 1–2 viikon välein ja pussilakana 2–3 viikon välein.

Vuodetekstiilien vaihtoväli riippuu nukkujasta: esimerkiksi kuivan ihon aiheuttama hilseily ja hikoilu  voivat vaatia lakanoiden vaihtamista useammin. Allergisen kannattaa vaihtaa vuodetekstiilit puhtaisiin ennemmin tiheämmin. Mikäli sängyssä nukkuu myös lemmikeitä, olisi lakanat hyvä vaihtaa 1–2 viikon välein.

Puistele lakanat ja laita ne vasta sitten pyykkiin: näin ylimääräinen pöly irtoaa tekstiileistä jo ennen pesua. Muista myös pudistella ja tuulettaa tyynyt sekä peitot joka viikko tai ainakin lakanoiden vaihdon yhteydessä. Pakkanen puree ja puhdistaa, kun taas kostealla ilmalla ei kannata tuulettaa: vuodevaatteet voivat imeä ylimääräistä ilmankosteutta.

Jokapäiväiset rutiinit vaikuttavat lakanoiden raikkauteen. Makuuhuone kannattaa tuulettaa aina aamuisin nopeasti ikkunat avaamalla. Petivaatteet jäävät yön jäljiltä hieman kosteiksi, ja siksi sänkyä ei kannatakaan pedata heti. Vedä peitot sivuun ja anna vuoteenkin tuulettua.

Pese lakanat ohjeen mukaisesti 60 asteessa saman väristen lakanoiden kanssa nurinpäin käännettynä. Pese tummanväriset lakanat ensimmäisen kerran erillään. Muista pestä uudet lakanat aina ennen käyttöönottoa.

Kuivata lakanat ilmavasti pyykkinarulla, kuivaushuoneessa tai kuivausrummussa ja siirrä ne säilytykseen vasta, kun lakanat ovat kunnolla kuivuneet.

Silitys ja mankelointi tekevät lakanoista suloisen sileät. Tästä voi olla myös apua allergikolle, sillä silitys ja mankelointi sulkevat kankaan pinnan ja näin vähentävät pölyn irtoamista kankaasta. Etenkin perkaalipuuvillasta valmistetut lakanat nauttivat mankeloimisesta, joka palauttaa lakanoiden himmeän kiillon.

 

Familonin vinkit tekstiilien kierrätykseen:

Suomessa syntyy vuosittain yli 70 miljoonaa kiloa tekstiilijätettä. Asukasta kohden tekstiilijätettä syntyy 13 kiloa joka vuosi.

Vuoden 2016 alusta voimaan astui orgaanisen jätteen kaatopaikkakielto, jonka myötä tekstiilejä ei saa enää päätyä kaatopaikalle. Jätehuoltoyhtiön tehtävä on toimittaa tekstiilijäte oikeaan paikkaan eli jätevoimalaan, jossa sekajäte hyödynnetään kaukolämmön ja sähkön tuotannossa. Kuluttajan tehtäväksi jää tekstiilijätteen lajitteleminen sekajätteeseen.

Sekajäteastiaa parempi vaihtoehto on kuitenkin aina tekstiilin kierrossa pitämisen pidentäminen ennen kuin se päätyy energiaksi. Käyttökelpoiset, ehjät ja puhtaat tekstiilit kannattaa viedä vaatekeräyspisteisiin tai tarjota niitä kirpputoreille, kierrätyskeskuksiin tai lähetystoreille.

Huonokuntoiset tekstiilit voi hyödyntää esimerkiksi siivousrätteinä tai matonkuteina. Useat eläinsuojeluyhdistykset ilahtuvat tekstiililahjoituksista: pyyhkeitä ja lakanoita voidaan käyttää uudelleen eläinten makuualustoina. Seuraa myös kauppaketjujen ajankohtaisia tapahtumia, sillä ne järjestävät usein tekstiilikeräyksiä myymälöissään.

Lähde: Ympäristöministeriö

 

Tuntuuko sinusta, että pussilakanasi ovat nähneet jo parhaimmat päivänsä? Hyödynnä toukokuun tarjous: saat nyt kaikki Familon-pussilakanat, -tyynyliinat ja -aluslakanat –20% normaalihinnoista!

Julkaistu 31.5.2018