Familon mukaan #ykkösketjuun

Familon osallistuu muiden suomalaisyritysten kanssa #ykkösketjuun-kampanjaan, joka ajaa Suomeen yhtenäistä yritysvastuun lainsäädäntöä. Kotimaan liiketoiminnalle on luotu pelisäännöt vastuullisuudesta, mutta ulkomailla tapahtuvaa yritystoimintaa ei säännöstele ihmisoikeuksia takaava lainsäädäntö.

Tällä hetkellä ihmisoikeuksien huomioiminen ulkomaan liiketoiminnassa on yrityksen omissa käsissä ja vapaaehtoisuuteen perustuvaa. Kaikkia koskevaan yritysvastuuseen tähtäävä kampanja on tarpeellinen, sillä yritykset toimivat entistä useammin myös sellaisissa maissa, joissa valtio ei turvaa kansainvälisesti tunnustettujen ihmisoikeuksien toteutumista. Lainsäädäntö pyrkii ehkäisemään esimerkiksi lapsi- tai pakkotyövoiman käytön ja turvaamaan reilun korvauksen työstä.

Haluamme kotimaisena yrityksenä ja brändinä olla tukemassa kansallista lakimuutosta, jolla velvoitetaan yritysten parempaa ihmisoikeusvastuuta ja siten parantaa työntekijöiden oikeuksia kansainvälisissä tuotantoketjuissa. Haluamme myös itse tuottaa entistä vastuullisempia tuotteita jatkossakin, sanoo Familonin tuoteryhmäpäällikkö Sari Pakarinen.

Familon-tuotteiden valmistus ja raaka-aineet tulevat pääosin Suomen ulkopuolelta. Familonin vuoteet, tyynyt ja peitteet valmistetaan konsernin omalla tehtaalla Virossa, lukuun ottamatta untuvatuotteita, jotka valmistetaan Tšekeissä. Patjat valmistetaan Virossa ja Suomessa, kylpytekstiilit Turkissa ja kylpytekstiilit Latviassa.

Familon edellyttää, että eurooppalaisten yhteistyötehtaiden työntekijöille taataan ihmisoikeuksia loukkaamattomat ja vastuulliset työolosuhteet. Osa materiaalikomponenttien tuotannosta tapahtuu ihmisoikeusvastuun ns. riskimaissa. Familon tulee tarkentamaan omia vastuullisuuskriteereitä myös näiden hankintaketjujen osalta tiukemmaksi.

Familon_ykkosketjuun_yritysvastuu

Ihmisoikeudet turvaava yritysvastuulaki ei ole pelkkä ihmisoikeuskysymys, vaan se myös parantaa suomalaisen työn kilpailukykyä. Hanke on saanut monet poliitikot liikkeelle ja kansanedustajat eri puolueista ovat mukana #ykkösketjuun-kampanjassa. Muualla maailmalla yritysvastuulaki on jo laadittu Ranskassa ja Sveitsissä.

Lue lisää #ykkösketjuun-hankkeesta.

Ykkosketjuun_yritysvastuulaki_ihmisoikeudet

Julkaistu 11.3.2019